Η Λέσχη μας έχει την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να φιλοξενήσει τον  κ. Βασίλειο Παπακώστα, Αστυνομικό Διευθυντή και Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στην διαδικτυακή ομιλία του με θέμα “Κυβερνοέγκλημα – Παρούσα κατάσταση – Τάσεις και προκλήσεις”. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για όλα τα μέλη της Λέσχης μας αλλά και το κοινό. Σας προσκαλούμε να την παρακολουθήσετε  στις 13/5/2023 και ώρα 17:00′ μέσω zoom. 

Zoom Invitaton Link:
https://zoom.us/j/6219458543?pwd=VU00bytnV0xURWIvd3V2UW8zajJxdz09

Περίληψη: 
Η τεχνολογική εξέλιξη και η αύξηση της χρήσης του διαδικτύου έχουν οδηγήσει σε νέες τάσεις και προκλήσεις στον τομέα του κυβερνοεγκλήματος. Οι κακόβουλοι χρήστες αξιοποιούν πλέον προηγμένες τεχνικές για να επιτύχουν τους στόχους τους, όπως τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της κοινωνικής μηχανικής. Επιπλέον, οι εγκληματίες στρέφονται συχνά προς το dark web και τα κρυπτονομίσματα για να καλύψουν τα ίχνη τους και να αποφύγουν τη δίωξη.
Tο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας συμβάλει αποφασιστικά στην καταπολέμηση του Κυβερνοεγκλήματος, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε μία εποχή που η ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτύου, προσφέρει σημαντικές αυτοματοποιημένες εξυπηρετήσεις, ενώ παράλληλα η παρουσία και η δράση των κακόβουλων χρηστών εντοπίζεται σε όλες τις μορφές εγκλημάτων που δεν απαιτούν αυτοπρόσωπη παρουσία δράστη και θύματος για τη διάπραξή τους.
Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, απαιτείται στενή συνεργασία μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου, των δικαστικών αρχών και των επιχειρήσεων και των ιδιωτικών φορέων, καθώς και εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις επισφαλείς διαδικτυακές συμπεριφορές. Παράλληλα, απαιτείται συνεχής ενημέρωση και προσαρμογή των νόμων και των κανονισμών σε αυτό το γρήγορα αναπτυσσόμενο πεδίο.
Η ασφάλεια των πληροφοριακών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών είναι μια διαρκής διαδικασία στην οποία αξίζει να επενδύουμε, η οποία απαιτεί χρόνο, χρήμα και κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό προκειμένου ο εκάστοτε φορέας να παραμένει ενήμερος των εξελίξεων προστατεύοντας αποτελεσματικά τη φήμη αλλά και τη συνεχή λειτουργία του.

Σύντομο Βιογραφικό σημείωμα του ομιλητή

Ο Βασίλειος Παπακώστας φέρει το βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή και κατέχει τη θέση του Υποδιοικητή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1997. Έχει σπουδάσει Νομική και Πληροφορική. Κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) και φοιτά στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Κατέχει την ειδικότητα του Προγραμματιστή Η/Υ και είναι εξειδικευμένος στην ανάλυση και ανάπτυξη πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων. Έχει παρακολουθήσει επιτυχώς σημαντικό αριθμό εξειδικευμένων σεμιναρίων και έχει πιστοποιηθεί σε τεχνολογίες αιχμής από φορείς πιστοποίησης και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Έχει διατελέσει επί 13 χρόνια Υπεύθυνος Διαχειριστής (Project Manager) στην υλοποίηση έργων και εφαρμογών πληροφορικής, υπηρετώντας στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.

Τέλος, έχει συμμετάσχει με επιτυχία σε πληθώρα εξειδικευμένων εκπαιδεύσεων και μετεκπαιδεύσεων στο αντικείμενο της πληροφορικής, κυρίως σε θέματα ανάλυσης και ανάπτυξης συστημάτων διαχείρισης βάσεων δεδομένων, ανάλυσης κινδύνου και ανάπτυξης έργων πληροφορικής, καθώς επίσης και σε εκπαιδεύσεις με αντικείμενο τη Διοίκηση μέσω στόχων και τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας και τη Διαχείριση πόρων (ανθρώπινων και οικονομικών) στην Ελλάδα.

Έχει τιμηθεί με τα Μετάλλια Ευδόκιμης Επιτελικής Υπηρεσίας Γ΄ Τάξεως, Αστυνομικής Αξίας Β΄ Τάξεως, Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα και Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής.


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *