Με μεγάλη μας χαρά εγκαινιάζουμε τη συνεργασία της λέσχης μας με την κοινότητα opensource του ΠΑΜΑΚ. Σε αυτήν την εκδήλωση ο Δημήτρης Βαγιακάκος, θα μας παρουσιάσει την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιδέα της Blockchain Camera που δημιούργησε και φαίνεται ότι είναι το μέλλον για μια αστυνόμευση που θα είναι εφικτό να λογοδοτεί αλλά και να μην κατηγορείται άδικα. Σας περιμένουμε όλους!

Περίληψη

Smart Contract Security

Σε έναν κόσμο που αλλάζει και με την δημοφιλία της τεχνολογίας του Blockchain να αυξάνεται συνεχώς, η ασφάλεια των αποκεντρωμένων εφαρμογών που τρέχουν σε αυτά αποτελεί θέμα ύψιστης σημασίας. Σε αυτή την παρουσίαση, θα δούμε κάποια βασικά από την τεχνολογία του Ethereum Blockchain, πώς δουλεύουν τα Smart-Contracts στον κόσμο του Ethereum καθώς και θα παρακολουθήσουμε ένα παράδειγμα από exploitation ενός smart-contract.

H παρουσίαση αποτελεί μία εισαγωγή στην σειρά Smart-Contract Security οπού τρέχει στο YouTube και στο LBRY: https://www.youtube.com/playlist?list=PLZa7COjIxKWzLcMxI9cRNSzOtdR0xvXB7 και έχει ως στόχο να συμβάλει στην εκπαίδευση νέων μηχνικών που θέλουν να ασχοληθούν με τον κλάδο του Blockchain Security.

Το Ethereum Blockchain αποτελεί την δεύτερη γενιά των Blockchain δικτύων και πρακτικά πρόκειται για έναν αποκεντρωμένο υπολογιστή. Ως ένας αποκεντρωμένος υπολογιστής, ο οποιοσδήποτε χρήστης όπου χρειάζεται να τον χρησιμοποιήσει, πληρώνει για να δεσμεύσει αυτούς τους πόρους. Το Ethereum έχει δικιά του μνήμη αλλά και “δίσκο”, όπως δηλαδή θα είχε και ένας παραδοσιακός υπολογιστής. Τα αποκεντρωμένα προγράμματα που τρέχουν στο δίκτυο του Ethereum, ονομάζονται Smart-Contracts (έξυπνα συμβόλαια). Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει ή να τροποποιηθεί ο κώδικας, είναι να γίνει ξανά deploy από την αρχή το smart contract με τις νέες αλλαγές. Επιπλέον, τα αποτελέσματα του smart contract, είναι ίδια για όλους τους χρήστες όπου το εκτελούν.

Blockchain Camera

Στην παρουσίαση αυτή, θα παρουσιαστεί η Blockchain Camera, η πρώτη αποκεντρωμένη βιντεοκάμερα. Η Blockchain Camera αποτελεί ένα λογισμικό βιντεοκάμερας το οποίο καταγράφει βίντεο στα οποία μπορεί να εγγυηθεί η ακεραιότητα τους, δηλαδή το ότι δεν έχουν τροποποιηθεί καθώς και το να είναι γνωστή η ώρα που υποβλήθηκαν στο Blockchain. Αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του Ethereum Blockchain. Επιπλέον, στην παρουσίαση θα τρέξει live το λογισμικό της Blockchain Camera έτσι ώστε να μείνει ένα μικρό στιγμιότυπο από την FOSSCOMM2022 στο Ethereum Testnet του Ropsten.

Η ιδέα της Blockchain Camera ήρθε έπειτα από τα επεισόδια στην Νέα Σμύρνη τον Μάρτιο του 2021 για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19, υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των πολιτών. Έπειτα, δεκάδες βίντεο κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο είτε υπέρ της αστυνομίας είτε υπέρ των πολιτών. Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν έλαβαν δεκάδες τροποποίησεις και επεξεργασίες με στόχο την παραπλάνηση των θεατών. Σε αυτό το σημείο γεννήθηκε η ιδέα για μία κάμερα η οποία με χρήση της τεχνολογίας Blockchain, να μπορεί να δημιουργεί βίντεο στα οποία μπορεί να εγγυηθεί η ακεραιότητα τους, δηλαδή το ότι δεν έχουν τροποποιηθεί καθώς και το να είναι γνωστή η ώρα που υποβλήθηκαν στο Blockchain, συνεπώς να γνωρίζουμε μέχρι πότε μπορεί να δημιουργήθηκε ένα βίντεο. H Blockchain Camera υλοποιήθηκε χρησιμοποιώντας Python, Solidity και είναι έτοιμη για να τρέξει σε οποιοδήποτε Raspberry Pi αλλά και GNU/Linux συσκευή. Η Blockchain Camera έρχεται με άδεια χρήσης GNU GPL version 3+ και τον κώδικα μπορείτε να τον βρείτε στο επίσημο αποθετήριο στο Github: https://github.com/sv1sjp/Blockchain_Camera

Αφίσα Εκδήλωσης

Βιογραφικό σημείωμα ομιλητή


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *